Introducció al programari lliure
  Pràctica
 
 

Streaming

   
 

Stream és un terme anglès que significa cadena. És una forma, com una altra, de referència metafòrica a com es transmet la informació des del servidor fins a la nostra màquina. És una paraula d'aquelles que tan poc agrada als puristes del llenguatge, pel marcat punt anglosaxó i per la manca de traducció en un sol terme.

Fins ara era mètode usual per a la transmissió de continguts multimèdia ha estat el tenir un arxiu dins el servidor i fer-lo arribar a la nostra màquina. Fins que el contingut, en forma completa, no ha arribat fins a la nostra màquina, no es comença a reproduir.

La novetat implantada per aquest mètode de treball trenca amb la norma de no poder veure el contingut fins que tota la informació resideixi en forma local. La informació, conforme va arribant a la nostra màquina local, és capaç de reproduir-se un cop té un mínim de dades en memòria.

Les imatges també poden ser tractades de forma que les puguem veure per la xarxa en forma d'àlbum fotogràfic, de presentació, dins d'un Power Point, etc.

Les principals necessitats dels que realitzen aquest mètode és trobar una forma ràpida i senzilla.

Tot aprofitant que estem a l'apartat de streaming podem parlar de l'aspecte de les presentacions fotogràfiques, mirant imatges fixes que poden ser incloses dins de les pàgines de la web.

La principal dificultat d'aquest tipus de programaris és fer-se amb un que pugui incloure la màgica paraula tan cercada per tots: "freeware", o de cost zero, a la praxis en una traducció més pecuniària que tècnica.

   

Desenvolupament de la pràctica
   
 
 
1.- Aquets programa és capaç de fer coses similars a les d'aquestes planes
 
2.- Baixarem el programa al nostre ordinador, clicant a mow100.exe
   
 

El programa instal·lador ocupa 1,79 Mb amb nom Mow100.exe

  3.- Instal·larem el programa a la màquina, seguint els passos, que estan molt detallats:
 
 
 

 
 
 

 
   
 

4.- Obrirem el programa, un cop instal·lat

 
 
 
 
5.- Ara tocarà afegir fotografies. Podeu fer servir les que creieu millor, si teniu una càmera a mà, o pel contrari podeu anar a bancs d'imatges en línia. Per l'exemple proposat podeu fer servir aquest arxiu, que té les fotos de l'exemple i ocupa sols 151 Kb . Però repetim que podeu fer servir les vostres.
 

 

 
6.- A la part inferior navegarem a l'esquerra fins trobar el directori de les fotos a fer servir. I veurem a la dreta les disponibles, en funció del format. El jpg sempre serà el més fàcil per a fotografia i web i el que ens donarà millor relació qualitat-pes:
 
 

 

 
7.- Arrossegarem les fotos des de la seva ubicació a la part superior de la pantalla, d'una en una o seleccionant-les totes i ubicant-les a dalt arrossegant-les.
 
 

 

 
8.- Podem certificar el seu contingut individual, per estar certs que realment siguin les que ens interessen, o bé fent doble clic damunt una d'elles per obrir-se en una finestra específica, o bé , veure el contingut de totes fent clic a:
 
   
 
9.- Podeu canviar l'ordre d'aparició de les fotos simplement movent i arrosegant a voluntat dins la finestra on s'ubiquen. Feu doble clic sobre la primera que desitgeu que surti, en el nostre exemple és la 000.
 
   
 

Podeu negociar diferents aspectes de la configuració, com poden ser:

Afegir text dins de la fotografia selecconada i, quan s'activa el menú podrem triar lletra i tamany:

 

Per seleccionar el mètode de canvi entre una fotografia i una altra podem fer servir el menú:

 
 
... i aplicar la transició corresponent.Quan enllestim amb el text i la transició podem passar a la Següent fotografia a través de la coneguda botonera: i terminar amb el OK.
   
 

10.- Un cop seleccionat el text, ordenades les imatges i amb les seves transicions podem passar a generar la plana web des del tercer botó de generate :

   
 

Tingueu la precaució de generar tot el que necessiteu en la mateixa carpeta on teniu les fotos originals:

 

Podeu canviar el directori de la carpeta a través de l'opció:

 

I, finalment , premeu a Start per generar la plana web

   
  11.- El resultat final de la composició estarà generat per 4 arxius:
 
 

- la carpeta amb photos, on torna a copiar les que es necessiten per la presentació

  - l'arxiu mow.jar amb els codi java model per fer servir
 
- l'arxiu *htm generat amb les ordres
  - l'imatge title.gif que és la propaganda comercial "mínima" que ens posa el programa
   
  12.- Si no volem fer aparèixer la "propaganda" que ens imposa el resultat, sempre podem editar l'arxiu htm i substituir o eliminar l'imatge.
   
 
   
  13.- Podeu desar el fitxer en local o pujar-lo a la vostra plana web, per veure el resultat final

Amunt